הצעדים אותם יש לנקוט כדי להשקיע כמו הכרישים

מנכ"ל ATN. צילום: ATN Israel
מנכ"ל ATN. צילום: ATN Israel

אנו מצויים בעידן אטרקטיבי ביותר המאפשר למנף השקעות באופן שהשוק מעולם לא אפשר, איך עושים את זה בטוח

זה לא סוד שבכל שנה ושנה עסקים רבים קורסים ונעלמים כשכספי השקעה רבים פשוט יורדים לטמיון, מה שמעלה כל פעם מחדש את השאלה איך ואיפה להשקיע מבלי שהלב שלנו ידפוק וימנע מאתנו את השינה העמוקה והמענגת שאנחנו כל כך זקוקים לה. בשביל זה בדיוק החלטתי לכתוב את הכתבה הזאת, שתאפשר למשקיעים הפחות מנוסים הרבה יותר מודעות לאופנים השונים שבהם השקעה נחשבת להרבה יותר בטוחה ואחראית, וכמובן שנדע מתי אנחנו צריכים להתרחק ולהיזהר מהצעות השקעה שצצות לנו כל הזמן.

מי שמכיר יודע כבר, שכשבאים לכתוב על זהירות ואחריות בעולם היזמות וההשקעות, צריך קודם כל לפגוש את עובדיה טופורוביץ המנכ"ל האגדי של חברת ATN Israel, חברה המתמחה בין השאר בתחום הספציפי של ניתוח אסטרטגיות לצורך כניסה זהירה שקולה ואחראית לעולם ההשקעות. טופורוביץ פיתח במספר תחומים מודלים ייחודיים, המאפשרים פיתוח ובחירת טקטיקות נכונות לכניסה אחראית למיזמים עסקיים.

חשוב מאוד להבין מסביר לנו טופורוביץ, שקריסת עסקים והשקעות אינם קורות בגלל שהיזם בחר ברעיון גרוע שלא יכול היה להניב כסף, הנתונים במציאות מוכיחים שכמעט תמיד מדובר בפרויקטים טובים ומעולים, ולכן גם היזמים השונים מצליחים לגייס לעצמם משקיעים, משום שהמיזם אכן נשמע הגיוני לא רק ליזם עצמו אלא גם לסובבים אותו. ובכל זאת מסביר לנו עובדיה טופורוביץ שכמעט תמיד איש עסקים מנוסה יכול לנבא מראש איזה מיזם יקרוס. וזאת משום שקריסות עסקיות לא נובעות מרעיונות כושלים, אלא מסיבות שונות לחלוטין שחוזרות על עצמן כל פעם מחדש. וזה קורה בגלל חוסר היכולת של היזם לעמוד בביצוע ויישום של הדרישות הקשות והמפרכות של המסע היזמי. אם היה קל להיות יזם אומר לנו טופורוביץ לא היו שכירים, וכולם היו מנסים להיות אנשי עסקים מצליחים.

עבורנו אולי זה נתון מפתיע, אבל כל מי שחי ועוסק ביזמות יודע את הדבר הפשוט הזה שמונע מרובנו את האפשרות להצליח בעולם היזמות, וזה 'היכולת ליישם את אבני הדרך', בכדי להגיע להצלחה וליכולת להקים עסק מאוזן, נדרש מהיזם שנות הקמה סוחטים וממוטטים המצריכים המון כוחות נפש והמון מיומנות ויכולות, ואותם הקשיים שמתגלים בתהליך ההקמה הם אלו שבסופו של דבר אינם מאפשרים ליזם לסיים בהצלחה את ההרפתקאה שהוא לקח על עצמו לבצע. קל מאוד להכין ולבחון תכנית עסקית, אבל הביצוע זה כבר סיפור אחר לגמרי, ולצערנו יזמים שאינם מנוסים לא יודעים לצפות מראש את מה שעתיד לצוץ, והם אינם מבינים מראש את הקושי הנפשי והיכולות המקצועיות שנדרשים לצורך ביצוע והשלמת צעדים הכרחיים לבניית העסק.

כאן נכנסת לתמונה המודל הייחודי שחברת ATN Israel פיתחה, לחברה היסטוריה חיובית של יכולות מוכחות לנתח לעומק תהליכים עתידיים וארוכי טווח, ולהבין מראש את המבנה הנדרש לביצוע השלבים והמטלות השונות להצלחת העסק, זה מאפשר לאמוד נכון את תנאי הקיום, סכומי השקעה, ואת החומר האנושי הנדרש לצורך מימוש החזון. היכולת לפרק מראש את המשימות העסקיות לגורמים השונים, והכי חשוב להבין את דרגות הקושי בביצוע. מאפשרים לבחון ולפתח את האסטרטגיות הנכונות והמדויקות למיזמים המוצעים. הגישה והאפשרות של חברת ATN Israel ליצור מראש את מפת דרכים הפרטנית והמדויקת של הקשיים והבעיות שעלולות לצוץ, הביאה יזמים רבים לוותר מראש על הרעיון, הרבה לפני שהאסון התממש והתרחש עליהם.

שלושה יזמים הגו רעיון מבריק בתחום הרפואה, והם נפגשו עם עובדיה טופורוביץ שהיה חייב כמובן להסכים שהרעיון מבריק ביותר, אבל מה שהיזמים לא הבינו ולא העלו על דעתם, זה את הקושי והדרישות בכדי לקבל את האישורים הרגולטוריים המתאימים להטמעת מוצר רפואי בקרב משתמשים פוטנציאליים, ומחוסר ניסיון הם גם לא הבינו את המורכבות של הטמעת מוצר חדש בבתי החולים השונים. טופורוביץ הציע להם לבצע את המיזם בשני שלבים, כאשר השלב הראשון יכלול ביצוע חלקי של הרעיון הכללי, דבר שיחסוך את הצורך באישור FDA ויאפשר גם לחולים פרטיים לרכוש את המוצר ולא רק בתי חולים ובתי אבות. היזמים היו חלוקים בדעתם, הם העלו חשש שאם הרעיון יבוצע בשני שלבים מישהו יראה את השלב הראשון והוא עלול לגנוב להם את הרעיון הסופי. בסופו של דבר מחוסר יכולת להגיע להסכמה הם התפצלו, כאשר יזם אחד ביצע את השלב הפשוט יותר, ושני חבריו פיתחו את הרעיון המלא. מיותר לציין שהתכנית החלקית הייתה הרבה יותר פרקטית ומעשית לביצוע, מה שאפשר ליזם המתחיל ליישם את התכנית בצורה הרבה יותר מתקבלת על הדעת. ולמרות שלא היה בזה את הרווחים שהחלום הגדול הבטיח, היה בזה יציבות בדרך להצלחה. לעומת זאת מימוש החלום הגדול נתקל באין ספור קשיים, הביצוע של הרעיון הייתה משמישה כמעט בלתי אפשרית ובלתי מעשית, עבור יזמים מתחילים ללא שום ניסיון עסקי במגרש הבינלאומי.

גם בחברת ATN Israel למרות המיומנות והיכולות של עובדי ומנהלי החברה, הם תמיד התרחקו מאוד מלהיכנס לפרויקטים שתהליך הצמיחה שלהם דורשת יכולות ודרישות קשות ומיוחדות, השקעה מצליחה כשהמטלות תפורים על מידותיו של היזם, והוא מסוגל ויכול לבצע את התהליך הנדרש, ולכן חברת ATN Israel עושה תמיד הערכת מצב לגבי כל סוג השקעה, להבין את המוקשים הקיימים, בכדי לדעת מה נמצא בהישג יד ומה מצריך יכולות מורכבות. המודל העסקי המדהים של חברת ATN בתחום ההייטק, כוללת שמונה פרמטרים שבכל מחיר החברה תתרחק מהם ולא תתעסק בהם, ועוד מספר פרמטרים שבכל פעם נבחנים בזהירות ונלקחים בחשבון במכלול הכללי.

העצה ליזם המתחיל אומר לנו עובדיה טופורוביץ הוא להתייעץ עם יזמים ותיקים ולנסות לבנות מפת דרכים מפורטת, והכי חשוב בהשקעות הראשונות להתרחק מחלומות גדולים ולהיכנס רק לפרויקטים מאוד קטנים, ורק אחרי הצלחה להמשיך לפרויקט מעט יותר גדול. ולגבי משקיעים אומר טופורוביץ, להשקיע אך ורק אצל יזמים מנוסים שהוכיחו כבר בעבר שהם יודעים להתמודד עם פרויקטים גדולים ומורכבים, ויודעים להוביל מיזמים לקו הגמר הרווחי והחלומי.

רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו אלינו ברשתות החברתיות:

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *