7 סיבות למה האינטרנט שלכם איטי ואיך להתמודד איתן

למה האינטרנט איטי? קרדיט: Shutterstock
למה האינטרנט איטי? קרדיט: Shutterstock

מעבודה וחינוך לבידור ואיך שאנחנו מתקשרים עם חברים ובני משפחה, האינטרנט שינה את האופן שבו אנו חיים והפך למצרך חיים חיוני, בדיוק כמו מים וחשמל. אז מה עושים עם הגלישה בבית איטית או מקרטעת? מספר המלצות בכתבה שלפניכם

פעולות רבות מתבצעות כיום בעזרת האינטרנט – עבודה ולימודים מרחוק, פגישות בזום, צפייה במדיה, קניות, העברת כספים ואפילו מפגשים מקוונים עם רופאים מומחים. כל אלו דורשים תעבורה משמעותית דרך חיבור האינטרנט ואם יש משהו שסגרי הקורונה לימדו אותנו, זה עד כמה אינטרנט ביתי חזק, יציב ומהיר הוא מצרך חיים חיוני.

אך עד שמהפכת הסיבים האופטיים תגיע לכל בית בישראל, חלקנו עדיין עשויים להתמודד עם בעיות של אינטרנט ביתי איטי או מקרטע. מה הסיבות המרכזיות לאיטיות האינטרנט הביתי, ואיך מתגברים עליהן? ריכזנו כאן שבע סיבות עיקריות עם מספר המלצות:

1. תוכנית גלישה

ייתכן שעד לאחרונה חיבור האינטרנט שלכם סיפק את כל הצרכים, אך כעת הצרכים שלכם השתנו. יותר ויותר אנשים למשל עובדים מהבית או הילדים החלו ללמוד מרחוק ונפח הגלישה דורש נתח משמעותי יותר של תעבורת האינטרנט. על מנת לוודא זאת, ניתן לבצע בדיקה של מהירות הגלישה באתרים ייעודים שונים. אם התוצאה המתקבלת קרובה מאד לזו המצוינת בתוכנית הגלישה, כדאי לשקול להגדיל את נפח הגלישה כי הצרכים השתנו והמשפחה צורכת יותר תעבורת אינטרנט מבעבר.

2. סוג החיבור

יש סוגי חיבורים שונים המגיעים עד לראוטר הביתי. הראשון והישן יותר הוא חיבור DSL שעובד עם כבל נחושת. המידע עובר על הכבל הזה כזרם חשמלי וככזה הוא מוגבל במהירות שאותו הוא יכול לספק. בנוסף, במקרים רבים שכנים בבתים משותפים חלקו את אותו קו. כיום יש אפשרות לחבר את מרבית הבתים בארץ לתשתית מתקדמת יותר של סיבים אופטיים בהם המידע עובר באמצעות קרני אור – ובמהירות האור. בדיקת מהירות גלישה של אינטרנט מבוסס סיב אופטי יכולה להראות מהירויות הגבוהות פי עשרה ממהירויות גלישה באמצעות כבל DSL. ספקי תקשורת רבים מציעים באתריהם אפשרות לבדוק (לפי כתובת המגורים) אם קיימת תשתית באזורכם על מנת לחבר את הבית לסיב אופטי ולשפר את מהירות הגלישה.

3. גלישה אלחוטית

מחשב המחובר קווית לראוטר צפוי לעבוד מהר יותר משהוא מחובר באמצעות חיבור אלחוטי. למעשה, חיבור אלחוטי עשוי להפחית כשליש ממהירות הגלישה לעומת חיבור נייח. איך אפשר לשפר זאת? ראשית, לוודא כי הראוטר ממוקם במקום מרכזי בבית, רצוי שאינו חסום סביבו ברהיטים כבדים ומכשירי תקשורת וחשמל נוספים. אם מדובר בבית גדול במיוחד ובעיות קליטה במקומות מרוחקים, ניתן לשקול להחליף לראוטר mesh שלמעשה פורס ראוטרים משניים ברחבי הבית, כאשר בכל נקודה המכשיר איתו תרצו להתחבר מתחבר לראוטר הקרוב ביותר.

4. כמות המכשירים המקושרים בו זמנית

ככל שיש יותר מכשירים שצורכים אינטרנט, כך הדרישה לרוחב הפס ונפח הגלישה עולה. אם הפכתם את הבית לחכם, הוספתם טלוויזיה חכמה, בנוסף לסלולריים, הטאבלטים והלפטופים – אתם עלולים למצוא את עצמם במצב שהרשת הביתית שלכם כורעת תחת הנטל ומתחילה לקרטע. כדאי לשקול לעבור לרשת ביתית חכמה יותר, דוגמת רשת mesh , ובוודאי לשקול לשנות את תוכנית הגלישה ואת סוג החיבור של האינטרנט בבית.

5. מחשב או ראוטר ישן

גם אם תחברו גלגלי מכונית מרוצים לחיפושית משנות השישים – המהירות שבה הרכב ייסע תהיה כזו של חיפושית. הדבר נכון גם לגבי ראוטרים ומחשבים. אם המחשב איטי מאד, ישן, דל בזיכרון ועם דיסק איטי – הוא יעבוד לאט, לא משנה עד כמה המידע מגיע אליו מהר. אם אתם מנסים לגלוש במחשב ישן מאד או באמצעות ראוטר ישן – כדאי לחשוב לשדרג אותם על מנת לגלוש במהירות תקינה.

6. וירוסים, רוגלות ותוכנות רקע

סיבות שכיחות לאיטיות של מחשב, גם אם הוא חדש יחסית, הם וירוסים ורוגלות. רוגלות הן חלקי תוכנה שמושתלות במחשב לשם איסוף מידע והעברתו לגורם השותל. דוגמה שכיחה לכך היא אתר ששותל עוגייה במחשב שמטרתה לאסוף מידע על האתרים בהם ביקרתם ולהעביר מידע זה לאתר ששתל אותה, כדי שהפרסומות שאותו אתר יציג לכם יתאימו בדיוק לתחומי העניין שלכם. אז מה הבעיה? הבעיה היא שכל פעולת איסוף המידע והעברתו צורכים משאבים מהמחשב ומהרשת ומאיטים את פעולתם. כדי להתמודד עם שני אלו רצוי להתקין חומת אש (Firewall) שימנע מתוכנות אלו להתיישב על המחשבים בבית ותוכנת אנטי וירוס שתדע לבדוק האם יש וירוסים קיימים ולהסיר אותם.

גם אם אין וירוסים ורוגלות במחשב, אם אתם רגילים לפתוח המון תוכנות ואתרים במקביל, אתם מעמיסים על המחשב ומאיטים אותו. רצוי לבדוק שתוכנות מסוימות שאינן בשימוש, אינן פועלות ברקע וצורכות משאבים.

7. מיקום השרת

המידע שמגיע לרשת הביתית מקורו בשרת אינטרנט שמיקומו הפיזי גם משפיע על מהירות הגלישה. ככל שהמידע עובר פחות תחנות בדרך – כך הוא מגיע מהר יותר ולכן שרתים מקומיים יספקו תגובה מהירה יותר משרתים מרוחקים. תוכנה אופיינית שגורמת להאטה מסוג זה היא תוכנת VPN שמצד אחד מאפשרת להתחבר לשרתים בחו"ל ולדמות כתובת בחו"ל, כמו גם מאפשרת חיבור אנונימי ומאובטח יותר. אבל עבור אבטחה נוספת זו משלמים במהירות גלישה איטית יותר. לרב ניתן באופן זמני להפסיק את פעולת שירותי ה- VPN כאשר הם אינם נחוצים ולהאיץ כך את מהירות הגלישה.

לסיכום

תשתית אינטרנט חזקה, מהירה ויציבה חשובה היום יותר מתמיד ובמיוחד כשיותר ויותר היבטים מהחיים שלנו עוברים לאונליין. אם אתם סובלים מבעיות איטיות, בדקו אם אחת הסיבות שצוינו לעיל רלוונטית עבורכם וערכו את השינויים הנדרשים על מנת לגלוש במהירות המתאימה לצרכי הבית.

רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו אלינו ברשתות החברתיות:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *